HTML

A trackerekről... szerintem

2009.03.15. 08:43 :: vvv999

Mint azt már korábban már említettem, a boldog békeidők elmúltával és a pénz előtérbe kerülésével az általam idillinek tartott "ősi" állapot felborult. Manapság már annyi a tracker, mint égen a csillag, ettől jobban már csak az önjelölt nagyarcú adminok száma nőtt hatványozottabban. De hová jutottunk, merre tartunk? Véleményem szerint a (hazai) trackerek működési modell szempontjából három fő csoportba sorolhatóak:

  1. "Old scool" trackerek
  2. "Modern world" trackerek
  3. "I'm cool" trackerek = fostrackerek

 

1. "Old scool" trackerek 

A régi stílust követő trackerek általában a legrégebbiek. Induláskor általában bérelt/ingyenes tárhelyről működtek, ahonnan a népszerűség emelkedésével megnőtt hálózati forgalom miatt rendszeresen kitessékelték őket. Az alapító tulajok vért izzadva és pénzt nem kímélve fejlesztgették oldalukat, kezdetben "műkedvelő" majd később esetleg "hivatásos" programozókkal, a maguk "szórakoztatására" (?), a közösség kiszolgálására. A trackeren a klasszikus "kapok és meghálálom" stílus jegyében ügyelnek a megosztási elvek betartására/betartatására, a usereket aktív közösségi élet, üzenőfalazás, fórumozás jellemzi. A növekedés egyre több megoldandó problémát okozott, ennek költségeit úgymond ellensúlyozta az időközben olcsóbbá váló hosting, illetve a már megszerzett tapasztalat. Volt ahol elfogyott a pénz vagy a lelkesedés, esetleg az ellentétek szétfeszítették olykor a staffot vagy az oldalt is. A legfontosabb kérdés egy saját szerver beszerzése volt, és ez akkoriban rendkívüli kiadás volt. Elmondható az öreg iskola képviselőiről, hogy támogatást userektől nem kértek és nem kaptak, fentmaradásuk biztosítéka az alapító tulajdonosok anyagi hozzájárulása.

 

2. "Modern world" trackerek 

Ez már egy fiatalabb "termék". A tulajok általában az öreg iskolát kijárva egy némileg módosított működési modellt alkalmaznak. Az oldal fejlesztése, fenntartása pénzbe kerül, ennek terheit nem kívánják egyedül vállalni, ezért reklámokat helyeznek el az oldalukon, illetve különböző formában támogatási lehetőséget biztosítanak a felhasználóknak. A támogatásért cserébe általában valamilyen jelképes apróbb "jutalom" jár. Mindenesetre a határt valahol ott húznám meg, amikor a támogatásért feltöltés jár, pontosabban ez a mozgató erő. Az elméletem szerint az önkéntes támogatás az üzemeltetéshez, fejlesztéshez járul hozzá. Az oldalakon szintén jellemző az erős felhasználói aktivitás, és az adott tracker iránti lojalitás. Elmondható azonban, hogy ezek az oldalak támogatás nélkül nem léteznének jelenlegi formájukban.

 

3. "I'm cool" trackerek (fostrackerek)

A legújabb "irányzat". Tulajdonosaik általában a számítástechnika, programozás iránt erőteljesen érdeklődő (sokszor tizenéves) egyének, akiknek a bittorrent csak egy zsebpénzkereseti technológia. A némileg már feljavított (nem alap) trackerek forráskódjait"megszerzik", esetleg a "leesett" frontendeket minimális módosítással sajátjukként feltüntetve hoznak létre torrentoldalakat. Ezeket aztán megfelelő mennyiségű spammel népszerűsítik. Az oldalon kiemelt fontosságú a "támogatás" menüpont, az üzemeltetés nehézségeire, kamu nyereményjátékokra, vagy alacsony arányra való hivatkozással rendszeresen presszionálják a felhasználókat támogatásra. A befolyt összegnek azonban elsődleges célja a tulajok anyagi "megbecsülése", szórakozásuk fedezése, mert a trackerhostingot általában a mit sem sejtő szülők fizetik. A már fellendült oldalakat aztán sokszor kénytelenek megtámogatni seedszerverrel, mert a kényelmes user inkább esemest küld upload helyett. Ez persze nem biztos, hogy csak az adott userek hibája, megeshet a torrentről mindössze annyit tudnak, hogy lehet tölteni ezerrel. Persze a rutinosabbja extra támogatásért seedszerverrel rendelkezőknek feltöltői rangot adományoz... ;) 

A stílus nagymenői már teljesen kész "pénzkereseti modellt" ajánlanak a vállalkozó szelleműeknek: működő, belőtt szerverbérletet, domaint, spamreklámot, a jelentkezőnek mindössze a tárhely megfizetése és a szerencsétlen userek pumpolása a feladata. Az ilyen pénzkeresetet szolgáló torrent trackerek legtehetségesebb tulajait és a modell kitalálóit hívjuk netcigányoknak

 

Mit is akarok én ezzel? Talán semmit. Igazából a magam kedvére kívánok egy kis kifacsart "acéli TTT"-t létrehozni. Ha még nem lenne elég világos, az elveimnek megfelelően: 

  • Támogatott: "Old scool"
  • Tűrt: "Modern world"
  • Tiltott: "I'm cool" - minden fostracker 

Elismerem, a második T kissé dehonesztáló lehetne, de nem annak szánom. Az "Old scool" rajongója vagyok, aki szereti a "Modern world" megoldásokat is, sőt néhanapján ellentételezés nélkül támogatja. Akinek a harmadik T a kedvence, annak nem való a torrentezés.

1 komment

Címkék: torrent gondolatok szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr321017756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

subVito 2009.05.16. 01:48:13

TTT... tetszik, fasza, kösz
süti beállítások módosítása