HTML

A torrentezésről... szerintem

2009.03.09. 11:23 :: vvv999

Sokan elfelejtik mi is ez, honnan jött, hová megy, miért is, stb... Nos az alapot anno Bram Cohen rakta le, köszönjük szépen neki. A protokoll a részletes leírását a megfelelő helyen megtalálhatja akit érdekel, ezzel nem kívánok foglalkozni. A közösség működése amiről pár gondolatot ejtenék.

Anno - 5-6 éve - meglehetősen szűkösek voltak az internetes csővezetékek, az ötmegás vonal a királyok kiváltsága volt, és a szolgáltatók szerverei sem voltak oly számosak mint manapság. Egy kisebb video letöltése jóval több időbe került mint a megnézése. Ezen segített a torrent protokoll, ergo a letöltéshez a fent említett úriember segítségével a letöltők a feltöltési sebességüket adják cserébe. Kezdetben a linux disztrók terjesztésében volt nagy szerepe, azonban mára azonban a teljes internet forgalom kétharmada köthető a protokollhoz.

A sávszélesség "jóárusítása", a hardverek elérhetősége aztán magával hozta a torrentezés robbanásszerű elterjedését. A különböző nyílt és zárt trackereken kisebb-nagyobb különféle közösségek szerveződtek, amelynek tagjait a letöltésén túl az oldalon való fórumozás/csetelés is nagyban vonzott. Megjelentek a tematikus trackerek is, ahol csak egy-egy érdeklődési körbe tartozó anyagok lettek le- és feltölthetőek, szintén erős közösségi élettel. De mint ahogy a való életben, a virtuális világban is megjelentek a haszonlesők, csalók, tolvajok.

Anno v2 - bár csak három-négy éve volt - a freeleech és a seedszerver olyan ritka volt, mint a fehér holló. Igaz, nem is indult napi két-három tracker. Az akkori tracker oldalak tulajai pénzt, időt, fáradtságot nem kímélve taposták ki az utat, amin a mai instant trackerek tizenéves pénzhajhász tulajai szanaszét taposnak. Igen, a pénz...

Egykoron a pénz és a torrent csak egyfajta relációban találkozott: a tulajoknak fizetni kellett a fenntartást. Akkoriban persze még a scene is scene volt, és a warez is zárt volt, nem spammeltek napi 143-szor a legújabb xmillió terás wareztopsite-ról, de ez most mellékszál. Ez az idilli (vagy sem) állapot mára jócskán megváltozott, a trackereken megjelenő pénz átalakította a dolgokat.

Torrentezésben a becsületes naiv idealisták közé sorolom magam. Ez annyit tesz, hogy amit letöltök, azt legalább 1-es arányig seedelem vissza, függetlenül attól, hogy nyitott vagy zárt oldalról van-e szó, és nem különösebben idegesítem magam a hit'n'run patkányokon. Szerencsére sokan vagyunk így, évek óta torrentezők, de akár megfelelően szocializálódott "zöldfülűek" is. Soha nem fizetek a feltöltésért (azt nem mondom, hogy nem bérlek időnként seedszervert), nem küldök sms-t, nem lépek le a seedből, és megválogatom mit töltök. Ellenben igyekszem úgy kiszolgálni a peereket, mint ahogy azt én is elvárom. Nem hinném, hogy mindenkinek minimum 1-ig kell visszaseedelni, de abban biztos vagyok, hogy mindenkinek a lehetőségeihez mérten kell a legtöbbet adni.

Hiszen a torrent - bár elcsépelt duma - adni és kapni. Kapsz valamit egy közösségtől, és ezt meghálálod.

Szólj hozzá!

Címkék: torrent gondolatok szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr431017732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása