HTML

Három csapás vs. Három köszönet

2009.03.25. 23:05 :: vvv999

A Jamendo a Creative Commons licenc alatt kiadott, szabad és korlátozásmentes zenék közössége. Az előadóművészek zenéiket fizetség nélkül osztják meg a széles hallgatói közösséggel. Ez hallgatóságot és közvetlen visszajelzést jelent a zenészeknek, akik nem kérnek a kiadókból, vagy nem jutnak el a kiadókig.

 

A Jamendo megunva a mostanában elterjedőfélben lévő a p2p típusú letöltések elleni „három csapás” típusú „jogvédő” eljárásrendet, előállt ennek egy kissé kifordított változatával: legyen inkább „három köszönet”. Megmutatják, hogy a web szabad és korlátlan, ahogy az oldalukon található zenék is. Ezért indították a „köszönet a letöltésért” kampányukat.

 

Az „első köszönet”: egy email, amiben megköszönik, ha a több mint 200.000 szám valamelyikét letöltöd, és biztatnak hogy oszd meg barátaiddal.

A „második köszönet”: az aktívabb letöltőknek és megosztóknak a Jamendo küld egy „accomplice kit”-et (matricák és dokumentáció), hogy segítse őket a Jamendo művészei és a szabad zene a népszerűsítésében.

A „harmadik köszönet”: a legaktívabb felhasználóknak az internetről letiltás („harmadik csapás”) helyett egy havi internetezésük számláját megtéríti. Ez azokra vonatkozik, akik legalább egy nyilvános (üzleti) helyet sikerül rávenni a Jamendo Pro szolgáltatás használatára. Nem lesz nehéz, jóval kevesebb a fizetendő jogdíj, mint az eddig megszokott „artisjus” típusú rendszerben, ráadásul a bevétel nem a kiadót, hanem a zenészt illeti.

 

A Jamendo be akarja bizonyítani, hogy van sok tehetséges művész, akik tudják hogyan kell a web lehetőségeit megragadva egy új innovatív bevételi modellt megalkotni. Ami ugyan a megélhetésüket gondolom nem fedezi, de hozzájárul a művészetük folytatásához. Az első rajongókat pedig nem büntetni kell, hanem legalább egy köszönömmel jutalmazni.

 

Nem mellesleg, aki egyszer rászán egy órát a Jamendo-ra, nem bánja meg. Nagyon hamar igazi kincseket találni mindenféle zenei stílusban. Részemről a hip-hop hozott kellemes csalódásokat. Akinek egyébként lehetőségei megengedik, a zenészeket közvetlenül tudják tetszőleges összeggel támogatni.

 

Bővebben a témáról a kapcsolódó blogban, illetve a Torrentfreak-on.

 

Szólj hozzá!

Címkék: music pozitív

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr121025998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása