HTML

Jegyzetek egy választás margójára

2010.04.12. 22:21 :: vvv999

Mottó: Magyarországon a parlamenti választások nem arról szolnak, hogy ki alkalmasabb egy ország vezetésére, hanem hogy a mutyipénzekből melyik oldalnak jut a 70%, és kinek a 30%. 

Nos, igen, már majnem túlvagyunk rajta. Az egészről mi fog megmaradni? A OVB töketlenkedése. Ezúton köszönöm nekik a kellemes estét, elvégre sokkal élvezetesebb volt hallgatni a szartapicskolásukat, mint mondjuk bármelyik tévcsatorna körkapcsolásait nézve örülni a jól-rosszul leadott szavazatnak... Ja, bekaphatják. 

Mindegy, csak a rend kedvéért én is értékelek.

Fidesz. Már elsőre majdnem meglett a kétharmad, nem sok hiányzott hozzá. De ebben a politikában, programban ennyi volt, ez a maximum. Mondjuk a programot nem látom, a 2,3 millió szavazat inkább azt mutatja, hogy a cucikból már nagyon elég. Affelől senkinek ne legyen kétsége, hogy a 2. fordulós győzelmekért mindent bevetnek - ez már presztízs, 100% egyéni kell. King Viktor történelmi lehetőséget kapott: a kétharmad birtokában azt csinál amit akar. Kirángathatja az országot a szarból, elindíthatja a reformokat, most még le is tudja nyomni "a zemberek" torkán a "szocik miatt" kötelező fájó intézkedéseket, de folytathatja az eddigi kényelmes-lenyúlós-hőzöngős-osztogatós politikát. Rajta áll, hogy két éven belül milyen mintaország leszünk: a pozitív példa, vagy a "na ezt nem szabad így csinálni" howto-ja.

MSZP. Tegyétek össze a két kezeteket, és köszönjétek meg azoknak a választópolgároknak ezt a kiválló eredményt, akik jobban félnek OV országlásától, mint a ti dilettáns balfaszkodásotoktól. Amit az elmúlt 8 évben műveltetek kormányzás címén, az vicc, de inkább favicc. Jó, az utolsó másfél év válságkormányzása mondjuk hogy értékelhető teljesítmény volt, mondjuk nagyobb részt kényszerpálya, és mint ilyen nem érdem. Az MSZP előtt is egy történelmi lehetőség áll: itt az ideje megszabadulni a kriptokommunistáktól, a megélhetési egykori pártfunkcionáriusoktól, a sok régi ingyenélőtől. Nyugdíjba, süllyesztőbe velük, ekkora teherrel nem fogjátok túlélni a következő választást, mentek a kalapos nő után. Itt az ideje egy normális európai baloldali értékeket felvállaló párt újraszervezésére, de Kohn bácsi óta már tudjuk, hogyha a kupleráj nem megy, akkor talán inkább a kurvákat kellene lecserélni. Biztos vagyok benne, hogy egy normális kiállású és feddhetetlen arcokkal jelentkező maszopra vevők lennének a fiatalok is. Ennek per pillanat szemernyi esélyét sem látom... Kire szavaztál? Maszop? Ezt beszoptad, juj de gáz...

Jobbik. Azért lehettek volna jobbak is, ha mondjuk megfelelően választanak mondjuk szóvivőt. Zseniális hívószavak - Radikális változást! A nép nevében! - komolyan, ezek ütöttek, átjöttek. A választóközönség azon része, akiknek már annyira elege volt a regnáló pártokból, hogy legszívesebben egyesével pofozta volna fel a képviselőket, megtalálta a helyét. Nem biztos, hogy ideológiai meggyőződésből, de az Elszámoltatást! program a mostanság sorra kibukó korrupciós esetek mentén nagyon erősen támogatott. De szerintem ez ennyi volt, itt a csúcspont. A Fidesz nem fogja hagyni, hogy a Jobbik nagyon levegőhöz jusson mellette, majd szépen leszalámizzák őket, mint a kisgazdákat anno. Ha nem megy szép szóval a terelés, akkor majd megint jön egy-két "véletlenül melegfelvonuláson jártam" típusú fotó, vagy Morvai home videója. A forradalmi láng előbb-utóbb parázzsá szelidül.

LMP. A médiapárt. Ez a másik olyan formáció, amelyik főként az "ezekből már elég" feelingre építkezve egy kicsi zöldet bedobva állt a színpadra. Bejött nekik. Az ötlet jó, a kivitelezés is sikeresnek mondható, a program viszonylag értelmes, bár az arcok lehetnének emészthetőbbek is. Friss, nem korrumpált arcok, lehetőségük van most egy olyan pártot formálni, amelyik a józan (bal)közép helyét akár hosszabb távon is 15-25% közötti eredménnyel befoglalhatják. Ha a szocik sokáig veszekednek házon belül, akkor az elempések lekörözik őket. Azt mondjuk nem tudom, mennyi szavazatot közönhetnek a Maróy Ákos féle kalozpart.org-nak a fájlcserélők közösségéből.

MDF. Azt a 2 mikronnyi esélyt, ami egyáltalán volt nekik, szélnek eresztették a belharcokkal. Egységes párt nélkül nem lehet a küszöbön átesni. Programjuk a permanens vagdalkozás és leváltás-lemondás-lemondatás, ami nem jött be. Rendszerváltó pártként 20 év kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, nem mennek ők már sehova. Azért kár értük. De nem, mégsem... :)

SZDSZ. Emlékszik még erre a formációra valaki? Ja, igen, ebben a csapatban játszott az a vicces fiú, az a bajszos... Az a hogyishívják, asszem volt valami miniszter is... Megvan, Kuncze... Meg itt volt a sok értelmiségi szakállas bácsi. Aztán felnőttek, megborotválkoztak és kiléptek. A párt meg csak maradt, de minek is? Ja, az állami támogatásért. Na, az van, hogy most becsukták a boltot, mert a Gabika meg a Janika a végén állandóan összevesztek. Egykor szintén rendszert váltottak, jó mi?

CM. Seres Mária, a "képviselői költségtérítéses" népszavazós, akinek a kezdeményezését az elszámoltathatóságról a parlamenti pártok a legnagyobb egyetértésben kijátszották. Igen, kettő párt ezek közül most is bejutott, ez a szerencsétlen (naiv?) nő meg még az utcába sem. Hát igazság ez? Nyilván nem, de az élet már csak ilyen. Ettől függetlenül nagyra becsülöm a kitartásáért, remélem még találkozunk vele, amint jól megszorongatja a költségelszámolásért a képviselők tökét (vagy akármijét).

Kihagytam valakit? Nyilván nem véletlen, az ilyen "történelmi pártok" vén hülyéiről nem ejtenék egy szót sem, mert annyira fájdalmas mennyire komolyan veszik magukat.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: politika gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr951916271

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Anti-MSZP 2010.04.12. 23:10:19

 A választás üzenete: csak ne az MSZP-t! A vasárnapi választás egyértelműen az MSZP-ellenes erők elsöprő győzelmét hozta. A választások első fordulója a Fidesz nagy győzelmét hozta. Nincs azonban győzelem vereség nélkül. A vasárnapi választások ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása