HTML

Nyertek a jogvédők?

2009.07.26. 20:58 :: vvv999

Mostanában nem nagyon vagyunk ellátva jó hírekkel, már legalábbis ami a "jogi vonalat" illeti.

Hallottunk ugye a háromgyermekes családanyáról, aki kis híján csődbe vitte a zeneipari multikat 24 db zeneszám megosztásával. Aztán itt vannak a TPB srácai, akiket szerverüzemeltetésért egy év börtönre és pénzbírságra ítélt egy olyan bíró, aki jogvédő szervezetek aktív tagja. A legnagyobb írországi ISP pedig lefeküdt IRMÁ-val, és korlátozza a p2p felhasználóit a "3 strikes" jegyében. No persze az angoloknál is ugyanez van. Ausztráliában tovább mélyítik a cenzúrát, mert a hülye tájékozatlan állampolgárait meg kell védeni a nemtudommitől. Az agyatlan BREIN holland jogvédő iroda, amelyik tavasszal már bezáratott jó néhány torrent trackert, most azt követeli a TPB-től, hogy blokkolják a holland felhasználókat... Hát kérdem én, nóóóóóórmálisak ezek?

A saját rövidtávú érdekeik szerint dolgoznak, cselekednek ezek a "jogvédő" szervezetek. Azt, hogy ez tényleg rövidtávú "siker", talán még nem sejtik. Most látszólag nekik áll a zászló, egyre-másra nyerik a pereket (holnap lesz Joel Tenenbaumé), záratják be, lehetetlenítik el a p2p-rel foglalkozó oldalakat.

A hivatkozási alap ugye a szerzői jogok védelme, illetve a letöltésekkel okozott hatalmas bevételkiesés. Mondjuk kicsit álszent beszéd ez, mert bolti cd-dvd árából pont a szerző látja a legkevesebbet, a többi bevétel szépen elfolyik a kiadók-terjesztők-reklámcégek-jogvédő szervezetek szövevényes kapcsolati hálójának lyukai közt. Olyan meg ugye nem is volt, hogy a jogvédők által beszedett pénzt elsikkasztották?

Képzeljük el, hogy a fenyegetések hatására a letöltések visszaesnek mondjuk a jelenlegi szint negyedére. Mi fog történni? Mindenki rohan a boltba jogtiszta, DRM-mel ellátott zenékért-filmekért? Vagy megtöbbszöröződik a mozik és az online zeneboltok forgalma? Az éppen futtatott "sztárok" tízszeres platinalemezesek lesznek? A jogvédők szerint igen.

Szerintem meg nem nőnének pár százalékpontnál jobban az eladásaik. Nem azért nem fizet a letöltő, mert nem akar, hanem mert a bolti cd-dvd ár-érték aránya meg sem közelíti azt az értéket, amit ő elvárna. A terjesztés és felhasználás módja, lehetősége sem felel meg a mai instant nemzedéknek. Nem lehet a 21. században egy 20. századi üzleti modellel megélni, még a jogvédő szervezeteken, és szivarfüstös törvényhozói mutyizások lobbyzások árán sem. A 21. század fogyasztója a mai downloader instant nemzedék, az ő kegyeit kellene megnyerni nekik tetsző értékesítési és felhasználási lehetőségekkel. Ha megemlítem, hogy senki nem fizetne 5< Mbites netet, és ez nem tenne jót az ISP-knek, akkor demagóg vagyok?

Azt ne feledjük el, hogy több kutatás is amellett foglalt állást, hogy a letöltők többet költenek a szórakoztatóipaban, mint a "nem letöltők". Bár a lemezeladások némileg ismét csökkentek, a szórakoztatóipar összbevétele a koncerteknek és a fesztiváloknak köszönhetően emelkedett. Erről nem szívesen beszélnek a jogvédők, ők csak azt mantrázzák, hogy minden egyes letöltés = eladatlan lemez. Attól hogy a fejüket a homokba dugják, attól még a fejlődés halad tovább, köszöni szépen.

A régi üzleti modell nem vonzó a 21. század fogyasztójának. Fordult a kocka, nem akar a boltba járni cédéért, ha el akarod adni, előbb gyere ide, mutasd mid van. Dobd fel a netre, majd megnézem, küld át emesenen, stb. Sokszor elmondtam én is, a mai nemzedéknek most kell, és azonnal, és nem megy el érte. Ha tetszik neki, akkor fog rá áldozni, és elmegy megnézi, letölti legálisan is, vagy donate a művésznek. Az a világ már elmúlt, hogy tessék itt van a sztár, tessék gyorsan cédét meg (playback) koncertjegyet venni, meg sztorimagazint a legfrissebb zaftos pletykákkal (ja, melléült a budinak, mert be volt rúgva... aztán felment benne a pumpa). Egy hazai példa: az Üvegtigris 2 kiszivárgott, a producertől a takarítóig a jogvédőkön keresztül mindenki nyavajgott, hogy jaj micsoda kár, csőd, halál. Ezzel szemben az illegális letöltések ellenére, pontosabban annak köszönhetően szépen hozta magát a film, mert jó volt. Nem azért mentek el annyian megnézni, mert jó volt a reklám,vagy sajnálták a Rudolf Pétert, hanem mert az "előzetes" alapján érdemesnek találták arra, hogy pénzt áldozzanak rá.

A fejlődést ideig-óráig lehet még korlátozni törvényekkel, fenyegetésekkel, de ez a hajó már elment (nem, nem a TPB-re gondolok...). Tessék előállni érdekes, vonzó, önállóan is piacképes, főként online üzleti modellel, ami elnyeri a fogyasztók kegyeit. Az egyszer megvásárolt "terméket" pedig lehessen korlátozás nélkül használni, francba a digitális másolásvédelemmel és annak haszonlesőivel. Igen, a telefontól kezdve a fullhd tévéig lehessen szabadon nézni, hallgatni, kódolni, tesóm gépére áttolni, stb. Igen, fel kell vállalni, hogy az eddigi kényelmesen működő üzleti modellből nem fognak annyian haszonlesők megélni, kevesebb impozáns felhőkarcoló-székház lesz, és kevesebbet fognak majd az ügyvédek is keresni. Talán végeszakad annak az irdatlan baromságnak is, hogy egy színésznek 20 millió dollárt fizetnek, mikor a film oltári szar, de ott a húzónév.

A kutya még ugat, de a karaván halad. Az élet felgyorsult, a régi elveket meg kell újítani. Az hogy nyilvánvaló igényre a szórakoztatóipar nem akar reagálni, az nem lehet a letöltők bűne. A reform új gondolatokat kíván, új emberektől, elvégre valakiknek meg kell kezdeni legalább beszélni róla. Ebben nagy szerepe volt a "jogvédőknek", hiszen nekik és a TPB pernek köszönhetően a svéd Piratpartiet immár két fővel képvisel bennünket az EP-ben.

Szólj hozzá!

Címkék: p2p torrent gondolatok szerintem pirate bay

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr71269875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása