HTML

Igazságosabb közteherviselést!

2009.04.19. 21:30 :: vvv999

A fenti jelmondattal (is) demonstráltak tegnap a szakszervezetek a Kossuth téren. Egy rövid összefoglalót olvastam itt, elég volt ahhoz hogy kicsit elgondolkozzam a dolgon.

...az igazságosabb közteherviselés mellett, a természetbeni juttatások megadóztatása, a 13. havi juttatás megszüntetése, a közszféra keresetének 2010-2011-re történő befagyasztása ellen tüntettek.

De szép ez az összefogás... Nézzük csak kik is volt ott?

több mint harminc szakszervezet, demonstráltak többek között a bölcsődei dolgozók, a közalkalmazottak és köztisztviselők és a baromfifeldolgozók

Most tulajdonképpen mit is akartak?

... a kormány április 24-re hívja össze az Országos Érdekegyeztető Tanácsot, s ne csak a munkaadókkal tárgyaljon, hanem haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a munkavállalókkal is. Állítsák le a kiszervezéseket, ne privatizáljanak állami vállalatokat, illetve elégedetlenségüket fejezték ki a négynapos munkahéttel szemben.

Értem én. De akkor mi legyen a megoldás? A vég nélküli tárgyalások sorozata megint? Beszélgessünk, és akkor majd nem leszünk szarban? Közben összedől a légvár, amit az ilyen beszélgetésekből építünk már vagy húsz éve...

Nekem a közszféra böki a szemem, de nagyon. Nem azt mondom, hogy nem kell, hanem azt, hogy egészségtelen az aránya. Ma Magyarországon 3.700.000 munkavállaló van, ebből 700.000 a közalkalmazott, kb. 19%, a siralmas 54%-os munkaképes korú foglalkoztatottsági arány mellett. De mondhatnám azt is, hogy 3.000.000 tartja el a többi 7.000.000-t is, meg az egész államot. Mondjuk Spanyolországban, Portugáliában, Németországban ~13% a közszféra aránya, de ezek ugye már régóta jóléti államok...

A tavaly ősszel kezdődött világgazdasági válság nem a közszférát érintette, hanem a termelő réteget. Borítékolható, hogy a romló munkanélküliségi adatok mögött nem a közszférát érintő tömeges elbocsátások állnak. Mégis, mennek tüntetni, az "igazságosabb közteherviselésért", a 13. havi fizetésért, a béremelésért. Emberek, ezt most komolyan gondoljátok? Csak 12 hónap van egy évben... Mit gondoltok, honnan van az "állam bácsinak" a pénze? Annak a szerencsétlen 3.000.000-nak a munkájából. Nekik most nagyon szarul megy, ergo kedves közalkalmazottak és nyugdíjasok az igazságosabb közteherviselés azt jelenti, hogy nektek is szarabbul kell hogy menjen. A megoldás nem az, hogy fizessenek a munkáltatók meg a "zsíros bankárok" több adót, hanem az, hogy mindenki húzza össze magát amennyire csak lehet. Amúgy is egészségtelenül magas az állami újraelosztás (~50%) aránya. Azt a baromságot meg már meg sem hallom, hogy "teremteni kell egymillió munkahelyet"... Mert ja, azt csak úgy megy... Magyarország gazdasága exportvezérelt, majd ha a németeknek meg a franciáknak jól megy megint, majd akkor fog nekünk is jobban menni.

Akkor most mi volt az igazi oka a demonstrációnak? Csak tipp, de valószínűleg a munkahely féltése. De szerintem nem a mezei munkavállalóé, azokat csak odaterelték a Kossuth térre. Akik az egészet összehozták, azok féltik a helyeiket. Az évek óta a munkavállalók/munkaadók nyakán élősködő szakszervezeti vezetők. Most találtak egy okot, hogy hallassák hangjukat, megmutassák ennek a friss technokrata neoliberális kinézetű kormánynak, hogy velük bizony számolni kell! Nem lehet ám csak úgy félrelökni őket a húsosfazéktól, de nem ám! Mondjuk a fazékban már csak lé van, de ezek ezt nem hiszik el.

Mert gondolkodni egy kicsit, megoldást keresni, vagy akár önként felajánlani a 4 napos munkahetet (mint a privátszférában) az nem megy. Inkább tüntessünk, hőzöngjünk, csörtessük a kardot, abban jók vagyunk. Okos, gratulálok.

Szólj hozzá!

Címkék: politika gazdaság gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr651074986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása