HTML

p2p bigbrother

2009.04.05. 09:28 :: vvv999

Mostanában különböző kormányzatokhoz köthetően eléggé felerősödtek az internet szűréséről, a felhasználók tiltásáról, megrendszabályozását célzó megoldásokról, törvényjavaslatokról szóló hírek. Az ausztrálok és az új-zélandiak már korábban megkapták a "censored" jelzőt, tekintve hogy kormányaik gondoskodó és jóságos atyaként különböző feketelistákat generálnak félkegyelműnek tekintett alattvalóik számára, megvédve őket a károsnak tekintett/vélt tartalmaktól. A már sokak által ismert/utált "Three strikes law" rendelkezéseinek alkalmazására pedig egyre nagyobb sikerrel bírják rá ISP-ket. A legfrissebb fejlemény, hogy lassan elfogadásra kerül Fanciaországban a "HADOPI"-ról szóló törvényjavaslat, pedig ennek még csak a lehetőségén is jókat derültünk úgy egy éve. Ilyenkor azért elgondolkozom egy kicsit, hogy ezen törvények kitalálói mennyit bírálták/bírálják Kínát, mondván hogy "ezek a sárgák ottan korlátozzák a zinternetet mega zemberi jogokat"...

De miért kellett eljutni idáig? Kinek van erre szüksége? Egyáltalán, a törvényhozók a napi pornó letöltésén kívül cseteltek vagy flémeltek már valaha egy fórumon? Tudják egyáltalán mi is az internet? Biztos jót akarnak? Vagy megint csak a biznisz...

 De nézzük, mit is szeretnének a gondoskodó törvényhozók. A felhasználókat IP alapján azonosítják. Gratulálok. Ez aztán a korrekt eredmény, gondolom arről még nem hallottak, hogy lehet azért IP fejléceket is hamisítani, létezik a VPN és a proxy is, de mindegy. A legegyszerűbb is eszükbe juthatott volna, mi van ha valaki megtöri a házi wifit? Azért nem ártott volna a gyereket is megkérdezni otthon, mi a véleménye.

Aki szeretné az ártatlanságát bebizonyítani és bebiztosítani, annak egy tulajdonképpen spyware alkalmazást kell telepítenie a gépére. Már várom azokat a programokat, amelyek az ominózus “little bigbrother”-t televágják random neutrális adatokkal. Nehéz lesz, nem?

Borítékolható az is, hogy ezek a letiltások kivívják a normálisabb emberi jogi szervezetek rosszallását, és már most elkezdenek készülődni a hosszadalmas perekre. Amiket persze sorozatban meg fognak nyerni - de ez nem fogja vigasztalni azokat a családokat, ahol a gyerek nem fogadott szót.

Akkor mégis mi értelme? Talán a pénz és a hatalom. Ezeknek a törvényeknek az elfogadása szavazatokat hoz a politikusoknak, márpedig ők (és a sleppjük) ebből élnek. Ezekkel a "Megtisztítjuk az internetet, vigyázunk a fiatalokra!" típusú szlogenekkel könnyen megnyerik a viszonylag magas szavazati hajlandósággal rendelkező "idősebb (>45) korosztályt", ezáltal könnyedebben biztosíthatják további hatalmukat. Mert azért ne legyenek kétségeink, ezeknek a rendelkezések megálmodásakor nem a "mai fiatalság" sorsa iránt érzett végtelen aggodalom a fő mozgatóerő, hanem az elérhető szavazatmaximum.

Persze az is lehet, ha nagyobb számban tiltanak le fiatalokat a netről, akkor növekedhet az anarchia népszerűsége... és nem a könnyen irányítható idősebb szavazópolgárok esetében...

 

Szólj hozzá!

Címkék: p2p torrent gondolatok

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr21047066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása