HTML

A torrent-trackerek és a donate

2009.05.02. 22:55 :: vvv999

Úgy érzem ideje egy kicsit rendbe szedni a gondolataimat, segítséget szívesen elfogadok... ;) Szóval a donate lehetősége vagy tiltása a mai menü. Korábban már megpróbáltam a magam módján rendszerezni, besorolni a trackereket, ezt a gondolatsort folytatnám.

  1. "old school" trackerek: Nincs lehetőség támogatásra. A staff tagjai áldoznak a hobbijukra, és összedobják az üzemeltetés költségeit. A még elfogadható donate megoldás maximum 5 db hirdetés diszkrét elhelyezése.
  2.  

  3. "modern world" trackerek: Van valamilyen paypal, vagy banki utalásos donate rendszer. A támogatásért cserébe nem jár feltöltés, csak valamilyen apró figyelmesség (donorcsillag, köszönet). Diszkrét hirdetés itt is megengedett.
  4.  

  5. "I'm cool" trackerek: A támogatások és hirdetések széles palettájának megléte természetes alapkövetelmény. A támogatásért cserébe feltöltési csomagokat, VIP-rangot, nyereményjátékon való részvételt, stb. kap a felhasználó.
  6.  

 Mit is akarok én ezzel? A torrentezés alapelve, hogy a felhasználók anyagaikat önként megosztják egymással (a közösséggel), és viszonzásul csak ugyanezt várják a társaiktól. A letöltést egy köszönömmel és a torrent lehető legtovább kliensben tartásával honorálod, miközben esetleg közösségi kapcsolatokat szerzel.

Az "old school" és "modern world" trackerek ezt az alapelvet maximálisan tiszteletben tartják, és ki is szolgálják.

De mi a helyzet a harmadik típussal? Nos, szerintem ezek a trackerek megölik a torrentezést. A támogatásért feltöltés elv teljesen eltorzítja az értékrendet, rossz szokásokra, beidegződésekre nevel. A támogatás nem csak az oldal fenntartását, hanem a tulajok szórakozását is segíti. Ezeken a trackereken fizetsz a letöltésért, ergo warezolni jársz oda. A warezzel egyébként nincs problémám, az más tészta, tiszta ügylet, fizetsz, letöltesz és viszlát, de az nem p2p. De ezeknél az "I'm cool" (mostanában inkább fostrackerként emlegetem) trackereknél a tarthatatlan elvárt magas aránnyal és warnolási rendszerrel folyamatosan a "küggyéesemest.php" használatára presszionálják a felhasználókat. A nemrégiben bebukott netcigányok példája sem elég visszatartó erő, sőt néhányan még ebből is megpróbáltak hasznot húzni.

Röviden és tömören: a támogatásért feltöltés rendszer banned.

De hát mi most indultunk, hogyan szerezzünk usereket spam nélkül? Hogyan tartsuk fent az oldalt támogatás nélkül?

Egyszerűen, nyúljatok a zsebetekbe. Ha nincs ott annyi, hogy egy évre előre kifizesd a tárhelyet meg a domaint, akkor nem kell csinálni és kész. Kénytelenek lesztek legfeljebb valami mással menőzni.

A pénzért letöltés ráadásul biztos hogy sérti a szerzői jogokat, de ez már csak amolyan okoskodás. A problémám nekem az, hogy a mind jobban terjedő fostracker-irányzat elmossa a határt a p2p és a warez közt. Ami már megváltozott:

Az indepet becsukták, nem tudtok ajánlani valami jó letöltő oldalt?

Ez korábban (tudom, a boldog békeidőkben) még így hangzott: Nem tudnátok ajánlani egy jó torrent oldalt? Tisztában vagyok vele, hogy semmi sem tart örökké, és mindennek fejlődnie kell, de ezt az irányt nem tartom fejlődésnek. Sem közösségileg, sem erkölcsileg, nem hiszem hogy az instant nemzedék számára ez a megfelelő út. Mi lesz vajon, ha mindenki csak esemest küld? Eljön a kánaán... a fostracker tulajoknak.

Addig még van egy kis dolgunk.

Az "öreg rókáknak" meg kell mutatni az ifjú titánoknak, hogyan kell ésszel torrentezni, "küggyéesemes" nélkül. Olyan oldalak használata felé kell terelni torrentezés világában kezdőket, járatlanokat, amelyek az első két kategóriába tartoznak.

Az idetévedő felhasználóknak azt javaslom, soha ne adjanak támogatást olyan oldalon, ahol cserébe feltöltést adnak. Az nem torrentoldal, hanem warez, annak viszont drága.

A trackertulajoknak nem javaslok semmit. Amelyikük ezt olvassa, ott úgysincs banned donate rendszer, a többi meg... De adjunk nekik is egy esélyt: szüntessétek meg a nemkívánatos támogatási rendszereteket!

Szólj hozzá!

Címkék: p2p torrent gondolatok szerintem

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr191099415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása