HTML

The Pirate Bay bírájának védelmében - a kollégái

2009.06.09. 21:25 :: vvv999

Mint az már olvasható volt, sokan kétségbe vonják a Pirate Bay perben eljárt bíró Tomas Norström (fotogén arc) elfogulatlanságát, tisztánlátását. Az elfogultság kérdését egy háromtagú fellebviteli bíróság vizsgálja.

A stockholmi kerületi bíróság amellett érvel a fellebbviteli bíróságnak benyújtott jelentésében, hogy Tomas Norström nem volt elfogult.

Norström több szerzői jogi szervezetnek is tagja. Ezen tagságok miatt vonják kétségbe elfogulatlanságát (többek közt) a Pirate Bay per védőügyvédei, és kérték a per újratárgyalását. Az ügyvédek rámutattak, hogy az elrettentő ítéletet (szerzői jog megsértésének elősegítésének vádjában) olyan szervezetek aktív tagja hozta, amelyeket gyakorlatilag a felperesek pénzelnek.

De a stockholmi kerületi bíróság most azt állítja, hogy a kritizálók célt tévesztettek.

Szerintük a hivatkozott [szerzői jogi] szervezetekben való tagság mindössze az alaposabb ismeretekhez való hozzájutást, a kérdéskör mélyrehatóbb megismerését eredményezi, ezért nem is értik hogyan merülhet fel egyéltalán az elfogultság kérdése. Sőt, úgy érvelnek, hogy ez szükséges is lehet ahhoz, hogy a kérdéskörben naprakészek legyenek a bírók.

A védők azt is nehezményezték, hogy a kiemelt érdeklődésre számító Pirate Bay perre nem az addigi gyakorlat szerinti véletlenszerű kiválasztással került Tomas Norström.

A stockholmi kerületi bíróság ezt a vádat határozottan elutasítja, a bíróság eljárási szabályzata alapján jelölték ki a bírót. Bár az átszervezés folyamán (?) volt változás a bíró kijelölésében, maga az eljárás nyílt és objektív volt - állítják.

Csak emlékeztetőül:

A "nyílt és objektív" bíró ítélete alapján a négy vádlottat (Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm, Carl Lundström) bűnösnek találták szerzői jogok megsértésének elősegítésében, ezért fejenként 1 év börtönre és ~ $905.000,- pénzbírságra ítélték.

Dícséretes a kollégák kiállása Tomas Norström mellett. Meg is hatódnék, ha nem az idehaza már jól ismert "a mundér becsülete" típusú dologról lenne szó, és nem vigasztal az sem, hogy lám-lám a svédek sem különbek nálunk. Az okostojások még egyet kavartak azon, amiben már nyakig benne vannak. A hatás nem marad el, még többen fogják kétségbe vonni a bírók tisztánlátását, elfogulatlanságát, korrumpálhatatlanságát. Ez persze újabb tagokat, támogatókat eredményezhet a Piratpartiet számára, mert sokaknak elege van abból, hogy egy agyonszabályzott államban egyre többen gondolják magukat egyenlőbbnek a többieknél.

A svéd bíróknak (is) tehát SÜN!

via The Local

Szólj hozzá!

Címkék: p2p torrent news pirate bay

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr141175458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása