HTML

R.I.P. Lion Music ;)

2010.01.13. 20:56 :: vvv999

 Egy finn, főként rockzenével kiadó nem fog új előadókat felvenni a repertoárjába mindaddig, amíg a (finn) kormány meg nem állítja a fájlcserét.

Nos, úgy gondolom ez egy olyan döntés akar lenni, ami egyfajta szilárd kiállást prezentál a kiadói elvek mellett. Mondhatnám, szép volt, jó volt, de gyakorlatilag ilyen hozzáállással meg vannak számolva a Lion Music kiadó napjai.

Az érdekes a dologban az, hogy egy magáncég a fájlcserét hibáztatja a romló üzleti eredményei miatt, és a kormánytól vár megoldást. Ja, tilcsák be a zinternetet! Nem rossz elképzelés, ilyen törekvések akadnak mifelénk is, mondjuk meg is nézhetjük magunkat hová jutottunk vele.

Pedig a romló teljesítményt nem maga a fájcsere megléte okozza, hanem a megváltozott fogyasztói szokások. A zeneipari bevételeloszlás változik, úgy néz ki több jut a zenészeknek, és kevesebb a kiadóknak. Mindamellett a kézzel fogható fizikai adathordozó jóformán csak a gyűjtőknek kell, a nagyközönség inkább előnyben részesíti a szabadon hordozható digitális formátumokat, és szívesebben jár koncertekre.

A Lion Music vezetői üzleti modell szempontjából gyakorlatilag leragadtak a 20. században. Azoknak a kiadóknak, akik hosszabb távra terveznek, meg kell találniuk azt az üzleti modellt, ami biztosítja megélhetésüket, fennmaradásukat. Új utakat kell keresniük, de gondoljanak egy kicsit a gyökerekre is. Mi volt a zene anno? Művészet, aminek rajongókra és mecénásokra volt szüksége. A mecénás lehet bármelyik cég, cégcsoport, hirdető, amelyik azt gondolja, hogy egy album szponzorálása meghozza nekik azt az egyedi reklámértéket, megjelenést, amit ők elvárnak. Másrészről azért az árszabáson is igazítani kell, mert senki nem fog adni a közvetlen rajongókon kívül 20 €-t egy cédéért. Legyen letölthető és olcsó a zene, akkor majd jobban fogy. Másrészről a rajongók is szívesebben adakoznak, ha tudják a támogatásuk nagyobbik része a zenészekhez kerül, nem a kiadói üvegpaloták fenntartására.

"The murder of music"? Fail. The murder of Lion Music...

Szólj hozzá!

Címkék: zene p2p gondolatok music fájlcsere

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr171670437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása