HTML

Merrill Lynch: Banned

2009.03.11. 19:45 :: vvv999

 


Ma a feedeket olvasva kissé felkaptam a vizet. Az világosan látszik, hogy

a magukat függetlennek tartó Merrill Lynch elemzők és a mögöttük álló Bank of America a kelet-európai államok csődjére játszik. Több mint valószínű, hogy az erre vonatkozó tanácsadásaikat partnereik számára erőteljes verbális- és médiatámogatással kívánják elősegíteni. Önmagában nem bűn, ha valakik bukásra építenek ki pozíciókat (ez lehet előrelátás is), de ennek elősegítése nálam üti a józanságot. Ja, persze, van akik szerint a fair trade is csak egy utópia, olyan mint Colombo felesége, senki sem látta.


A pénzpiaci előrelátás és elemzés eszközei köszönhetően a globalizációnak és a technikai fejlődésnek, mára nagyban átalakultak. Elméletem szerint amíg korábban az elemzéseket komoly kutatómunka, helyszíni felderítés előzte meg, addigra az ilyen tevékenység mára már másodlagos. Elsődlegessé vált az olyan "rejtett hibák", piaci lehetőségek felderítése, amit a versenytársak még nem fedeztek fel, illetve az olyan meglévő parányi rések feltárása, amit kellően tágítva "meghálálja" a fáradozásokat. Ezeknek a "hibáknak", "réseknek" a kihasználása érdekében aztán a "jósdák" mindent elkövetnek: "szakértő elemzések" közzététele, "baráti súgás" nagy gazdasági lapoknak, a tőzsdei "birkaszellem" kihasználása, leminősítések közzétéele, azzal való fenyegetőzés, stb... Ezzel persze csak a saját és partnereik profitjának növelése a cél az átlagnál nagyobb mértékben és kockázattal (de hát ezért vannak).

De nézzük a minket érintő rövid tendenciát:

Persze, a feedből csak a negatív híreket válogattam ki, de mit csináljak, egyszer sem dícsértek minket (igaz nem is volt miért). Nekem a sorozatból az jön le, hogy a bukásunk nekik jól jönne. Ezért jóformán nap mint nap presszionálják a gazdasági sajtót "tutibiztos jóslataikkal". Ezek egy fejlődő afrikai országnál még nagyon jól működnek, azonban aki már az EU szárnyai alá került, ott már azért kétséges a siker, még akkor is ha esetlegesen Kákabélű is lenne a miniszterelnökünk.

Szóval kedves Merrill Lynch elemzők, ha a térség bukására játszotok, akkor azt hiszem egy újabb pár milliárdot oda kell tennetek az eddigi veszteségek mellé. Arról nem is beszélve, hogy még nagyon sok elemzést kell karistolni az eddigi inkorrekt jóslások helyett, hogy egy kicsit is hozzatok a belétek invesztált 50 milliárd $-ból... Azt azért nem felejtjük el, hogy egy éve még az amerikai másodlagos lakáspiaci kötvényeket is vásárlásra ajánlottátok... Innen nézve értem agresszív és vagdalkozó, inkorrekt "befektetés elősegítő-ösztönző" tetteitek miértjét, de elfogadni nem tudom.

Ja, egyébként a fővárosunk Budapest, és nem Bukarest... ;)

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://vvv999.blog.hu/api/trackback/id/tr101017743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása